CD ROM SÜRÜCÜLER
CD rom sürücüler En basitinden disket sürücülere benzetilebilirler.Disket Sürücüden en temel farkı sadece CD leri okuyabilmesidir yani CD Sürücüler CDROM (Compact Disk Read Only Memory) Sadece okunabilir medya ortamlarını bilgisayarda kullanmaya, bu medya ortamlarındaki verileri bilgisayarda işlemeye yarar.
CD ROM sürücüleri teknolojisi günümüzde iyi bir gelişme sergilemiş olsa da yine de bir sabit diske göre çok yavaş çalışmaktadır.150kb/sn veri okuyabilirler ve bu veri okuma hızı Cd ROM sürücünün içindeki CD yi çeviren motorunun devir hızı ile çarpılarak CD ROM sürücülerin günümüzde ayırt edici bir özelliği olan hızı hesaplanır.i lazer ışını vasıtası ile okuyabilen Örneğin 24X olarak adlandırılan bir CD ROM sürücü 24*150=3600 KB/S veri transfer edebilir.
CD ROM sürücüler Internal (dahili) ve External(Harici ) yolları ile bilgisayara monte edilirler.Temelde Çalışma prensipleri aynı olmakla beraber,dizayn mimarilerinde ufak farklılıklar olabilir bu farklılıkta External ve Internal arasındaki farktan kaynaklanır.
2.1 External CD Sürücüler : External CD ROM sürücüler artık günümüzde pek kullanılmamaktadır. Bunun sebebi External (harici) olarak bilgisayara monte edilmeleri ve internallara karşın hem fiyat, hem de performans bakımından dezavantajlara sahip olmalarıdır.Ancak günümüzde bazı notebook üreticileri External CD Rom sürücüleri, ürünlerinde ürünlerinin boyutunu ve ağırlığını azaltması amacıyla kullanmaktadır. External Cd Rom sürücüleri bilgisayara bilgisayarın paralel portundan, kendi arabirim(SCSI ) kartları üzerinden yada (günümüzde)bilg. USB portlarından monte edilebilirler.
2.2 Internal CD Sürücüler : Internal CD ROM sürücüler günümüzde çok yaygın olarak kullanılmaktadır.Bilgisayar piyasasındaki rekabetin artmasından CD Rom sürücüleri de payını almış ve günümüzde fiyatları 30$-45$ ‘a kadar düşmüştür.Ve CD ROM sürücüleri neredeyse Floppy disket sürücü gibi standartlaşmıştır. Internal CD Sürücüler bilgisayardaki IDE veriyollarını kullanarak entegre edilirler.(IDE kanallarına data kabloları vasıtası ile takılırlar.)
CD-ROM SÜRÜCÜ ARA BİRİMLERİ
Cd rom sürücüleri farklı arabirimlerle sisteme bağlayabiliriz.
Anakart üzerindeki ide birimine cd romu ikincil(slave) disk olarak bağlayabiliriz. Bu bağlantıyı yaparken cdromun arkasındaki master/slave jumper ayarlarına dikkat edilmelidir.eğer anakartın üzerinde ikinci bir arabirimi varsa CD-ROM uikincil master olarak bağlamak daha verimli bir kullanım şekli olur.c u ikinci ide birimine bağlamanın en önemli avantajı daha yüksek erişim hızına sahip olan sabit diskin kendi hızında çalışmasını sağlamaktır.cd rom ide sabit diskin kablosuna slave disk olarak bağlanırsa sistem performansı düşer.bunun nedeni ıde arabiriminin üzerine bağlı bulunan aygıtlardan daha düşük hızlı olanının veri iletişim hızını kullanmasıdır.Bu tip sürücülerin kullanılması için ide standartı ATAPİ(AT standartına eklenmiş programlanabilir arabirim) eklenmiştir.ide birimi verileri cd sürücülerden ve sabit disklerden aktarırken DMA denilen hafıza kanallarını kullanır. Bu kanallar kullanıldığında işlemciye yük binmez ve hız artar.DMA modları farklıdır.hızı etkileyen diğer bir etkende PIO (programlanır giriş ve çıkış)modudur.bu dma aktarımı yapan çilerin desteklediği programlama arabirimini ve kullandığı programlama modunu gösterir.
DVD NEDİR?
DVD Teknolojisi, son yıllardaki görüntü sıkıştırma ve CD lerde gelişen yoğun kaydetme tekniklerinin daha da geliştirilmesi ile ortaya çıkmıştır. İlk DVD 1995 yılında üretilmiş öncelikle Amerika pazarında ve daha sonra tüm dünyada yaygın bir pazar payı elde etmiştir.Her biri 12.0 GB a varan depolama kabiliyetine sahip DVD CDlerinde filmin yanısıra, 8 ayrı dilde dublaj ve 25 ayrı dilde alt yazı sığdırılabilmektedir. Yine bu CDlerin içinde prodüksiyon notları, fragmanlar, değişik açılardan filmi izleme ve buna benzer bir sürü ekstra özellikler de eklenebilmektedir. Tabii ki bütün bu ilave özellikler DVD CDsinin üretim aşamasında üretici firma tarafından konulmaktadır. Bunun da bir maliyeti olduğundan genelde piyasadaki 2. Bölge filmlerinde 3-4 dilde dublaj, 10-15 dilde alt yazı olmaktadır.
DVD lerde kullanılan grafikler MP2 formatında saklanmaktadır. Buda yaklaşık olarak VHS kasetlerdeki görüntüden 2 kat VCD'lerden 4 kat daha iyidir. Ama görüntü dışındaki asıl fark ses kalitesinde ortaya çıkmaktadır. VHS ve VCD lerdeki ses kaydı en fazla stereo olabilmektedir. Oysa DVD lere Dolby Digital 5.1 ve DTS (6 kayıtlı ses çıkışlı) ses kayıtları ile sinema ortamı ile aynı özelliklerde ses elde edilebilmektedir.Yukarıda Belirtilen ekstra özellikler, menu sistemi, menuden istediğin yerden başlatma, filmin ortasında dil değiştirme veya yönetmenin sesinden çekim açıklamalarını dinleme sadece DVD lere has özelliklerdir.Son olarak bazı DVD ler PC uyumlu üretilmekte bunların içinde ekran koruyucular, oyunlar ve resimler de eklenmektedir.
DVD Dijital Versatil Disk yada Dijital Video Disk'in kısaltılmış halidir. DVD teknolojisi, en gelişmiş ve yüksek standartta görüntü kalitesi sunar. Standart VHS sistemi yatay 210 satır çözünÜrlük sunar. Lazer disk 425 satırlık çözünürLük sunar. DVD 540 satırlık bir çözünürlük sunar. Hepsi bu kadar değil; DVD teknolojisi size değişik görüntü formatları içinde seyir alternatifleri de verir: Windscreen format 20:99 Letterbox format 16:9 Panned format 4:3 (klasik televizyonların formatı) Kullanıcı televizyonunun tipine göre istediği formatta diskleri izleyebilir .
Bütün DVD oynatıcılar ses CDlerini dinlemenize imkan verirler. DVD evinize Dolby AC3 ses özelliklerini getirir. Sinemada izlediğiniz iyi kalitedeki filmlerin ses özelliğini evinizde yaşayabilirsiniz. Altı ses kanalı, en gerçekçi ses kalitesi ile sizi kuşatır. Bazı DVD playerlar AC3 ses decoder ile birlikte geliyor, eğer aldığınız player bu özelliğe sahip değilse ayrıca bir AC3 decoder almanız gerekecektir.DVD aynen ses cdlerinin formatına sahiptir: 12 cm çapındadır ve istenirse her iki yüzüne de kayıt yapılabilir.DVD teknolojisi bütün bilgiyi normal bir cd yüzeyine daha fazla sıkıştırarak bu kapasiteye ulaşıyor. Böylece izler (track) bir birine daha fazla yakınlaşmıştır, ve her bir veri noktacığı normal cdlere oranla daha küçüktür. DVD disklerinin ikinci yüzü laser ışınİn netleme derinliği (focus) değiştirilerek okunur.Bu şu anlama gelir: DVD diskleri her bir yüzeyinde 4.7 cigabayt veri taşıyabilir. Bu bize her bir yüzde 133 dakikalık bir görüntü alanı sağlar. Mevcut filmlerin %92'si bu alana sığabilir.
DVD’nin Özellikleri Nelerdir?
• 2 saatten fazla yüksek kalite dijital video(çift katmanlı ve çift taraflı DVDlerde 8 saati bulan)
• standart ya da widescreen televizyonlarda (4:3 ve 16:9) widescreen filmleri destekler.
• herbiri 8 kanala kadar destekleyen 8 track'e kadar dijital audio (farklı diller vb.)
• 32'ye kadar altyazı/karaoke trackler.
• farklı kollara ayrılabilen video(farklı hikaye akışları için)
• 9'a kadar kamera açısı(izlerken farklı bakışaçısı seçilebilir)
• menüler ve basit interaktif özellikler(oyunlar, quizler vb.)
• Farklı dillere uyarlanabilen açıklayıcı yazılar(başlık, albüm ismi, şarkı ismi
• Kare kare geri sarım ve hızlı ileri sarma (başlık, zaman ,track ya da bölüme göre )
• Dayanıklılık (kullanımdan dolayı bozulma olmaz)
• manyetik alana duyarlı değildir. Isıya dayanıklıdır.
• Compact boyut (taşınması, saklanması kolay.)
DVD’nin Dezavantajları Nelerdir?
• Filmlerin ve programların yaygınca bulunması zaman alacaktır.
• DVD özelliklerinin tanımındaki bazı belirsizliklerin ve disklerle playerların yeterli teste tabi tutulmaması sonucunda bazı uyumsuzluklar baş göstermiştir. Bazı film diskleri bazı playerlarda ya hiç oynamamakta yada tüm fonksiyonlarını göstermemektedir.
• henüz videoteypler gibi kayıt yapamıyor.
• dahili kopye engellemesi ve bölge kilitlemeleri (regional encoding) (bkz1.11 ve 1.10)vardır.
• Dijital sıkıştırma kullanır. Kötü sıkıştırılmış ses ve video'da bulanıklık, bloklaşma vb. görülür.
• HDTV'yi tam olarak desteklemiyor.
• Bazı DVD playerlar ya da sürücüler cd-r'ları okuyamayabiliyor.
• Şu anki DVD playerlar ve sürücüler DVD-RAM diskleri okuyamıyor.
• Şu anki playerlar normal hızda geri oynatım yapamamakta.
• DVD-Audio, DTS Auido ve Divx gibi opsiyonların her DVD player tarafından desteklenmemesi.
DVD’nin Boyutları ve Kapasiteleri Nelerdir?
DVD lerde 12 cm ve 8 cm olmak üzere iki boyut vardır. İkisinin de kalınlığı 1.2 mm'dir ve 0.6 mm'lik iki parçanın birbirine yapıştırılmasından oluşmuştur. Bu boyutlar CD'ler ile aynıdır. Bir DVD disk tek veya çift taraflı olabilir. Her iki yüz de bir veya iki veri katmanına sahip olabilir. Bir diskin alabileceği video kapasitesi, ona eşlik eden sese ve video ile sesin sıkıştırılma miktarına göre değişir. Çoğunlukla kullanılan 133 dk tanımlaması aslında değişkendir. Sadece bir ses trackine sahip olan bir DVD rahatlıkla 160 dk'lık video taşıyabilir veya tek bir veri katmanı eğer VHS kalitesinde olursa 9 saatlik ses ve videoyu saklayabilir.
Ortalama kullanılan 4.7 Mbps (video için 3.5Mbps, 5.1 kanal soundtrack için 1.2 Mbps) oranında tek katmanlı bir dvd iki saatin biraz üzerinde video taşıyabilir. İki ses track'ine sahip iki saatlik bir film 5.2 Mbps'lik bir oran yakalar. Çift katmanlı bir disk iki saatlik bir filmi 9.5 Mbps veri oranında saklayabilir.
Çoğunlukla ses içeren bir DVD Video disk 48/16 PCM kalitesinde (CD kalitesinden biraz daha iyi) 13 saatlik veri saklayabilir. Dolby Digital 64 kbps mono ses sıkıştırması ile 160 saate kadar (çift katmanlı ise 295 saat) ses verisi saklayabilme olanağı vardır.
DVD’i CD-ROM’dan ayıran nedir?
DVD, İngilizce “Dijital Versatile Disk” sözcüklerinin baş harflerinden elde edilen bir kısaltmadır. Bu sözcükleri Türkçeye “çok yönlü kullanılabilen dijital disk” olarak tercüme edebiliriz. Görünüş olarak DVD’yi CD'den, yani "Compact Disk”ten ayırmak imkansız gibidir. Ancak kayıt kapasitesi olarak aralarında dünya kadar fark ve CD’nin veri kaydı yapan sadece bir bilgi tabakası varken, DVD’nin üzerine bilgi yazılabilen birden fazla boyutu vardır.
DVD’inin kayıt kapasitesi, üzerindeki bilgi tabakalarının sayısına bağlı olarak değişir. DVD-5 4,7 Gigabyte veri kaydeden bir tabakaya sahiptir. DVD, yüzey üzerinde iki tabakanın üst üste oturmasından oluşur. Bu da 8,5 Gigabyte’lık bir kapasite demektir.
DVD10, sayfa başına veri tabakasında çift taraflı veri taşıyıcıdır. 9,4 Gigabyte’lık veri alır. DVD18’de ise, yüzey başina iki tabakada maksimum 17 Gigabyte eklenir; bu bir CD’nin 26 katı kadar veri miktarı demektir.
DVD’yi CD üzerine nasıl çekebilirim?
DVD içeriğini hazırlayacağınız bir video CD üzerine yasal olarak kopyalayabilirsiniz. Ancak resim ve ses kalitesinde büyük bir oranda bozulmaya neden olmamalıdır bu. Ayrıca film 70 dakikadan daha uzun olmamalıdır. Güvenlik kopyası oluşturmak için bir DVD player'a, birkaç Gigabyte’lık boş yeri olan bir bilgisayara, TV Tuner kartına (100 mark’tan başliyor) ihtiyaç var. DVD player, Tuner kartinin audio-video çikişina takilir. Macrovision kopyalama korumasini devre dişi birakmak için bir video enhancer’ını (bkz. soru 7) araya koymak gerekir.
Tuner kartının kayıt (veya “capture”) fonksiyonu olan DVD’yi aynı zamanda çalıştırın. Tuner kartı kaydedilen video ve audio dosyalarını AVI dosyası olarak sabit diske atar. 70 dakikalık bir filmde yazılımın her birini, büyüklüğü 2 Gigabyte’ı geçmeyen iki ile üç dosyayı AVI formatı ile kaydeder. Bunun nedeni şudur: Windows 95 ve Windows 98’in bazı sürümlerinin daha büyük dosyalarla başa çıkamaması. TV kartınızın yazılımı, verileri MPEG formatında da kaydedebiliyorsa böyle bir sorununuz olmayacaktır.
CD yazıcı ve yazma programı ile AVI dosyalarını Video CD formatında CD üzerine yazabilirsiniz. Bu işlerde yeni biri olarak CD-R yerine CD-RW kullanmanızda yarar var, çünkü CD-RW hemen hemen tüm DVD player’larda oynatılabiliyor.